Hafta Hafta Hamilelik

Gebelik sürecinin başlaması; anne ve baba adayı için tatlı, yorucu ve heyecan dolu bir 42 hafta demektir ve hafta hafta gebelik sürecinin her anı birbirinden ayrı mutluluk sahneleri ile doludur. Bebeğin sağlığı, cinsiyeti, kalp atışı, tekmelemeleri, ultrason cihazındaki görüntüleri merak duygusunu harekete geçirir. 9 ay boyunca anne ve baba, heyecan ile bebeğin doğmasını bekler. 42 haftalık süreçte neler oluyor, izleyelim:

Hafta Hafta Hamilelik
1. Hafta
2. Hafta
3. Hafta
4. Hafta
5. Hafta
6. Hafta
7. Hafta
8. Hafta
9. Hafta
10. Hafta
11. Hafta
12. Hafta
13. Hafta
14. Hafta
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
18. Hafta
19. Hafta
20. Hafta
21. Hafta
22. Hafta
23. Hafta
24. Hafta
24. Hafta
25. Hafta
26. Hafta
27. Hafta
28. Hafta
29. Hafta
30. Hafta
31. Hafta
32. Hafta
33. Hafta
34. Hafta
35. Hafta
36. Hafta
37. Hafta
38. Hafta
39. Hafta
40. Hafta
41. Hafta
42. Hafta

1. Hafta

Gebeliğin ilk haftasında tam olarak bir gebelikten bahsetmek imkansızdır. Gebeliğin başlayıp başlamadığını, hangi aşamada olduğunu anlayabilmek için birtakım testler yapılır ve sürecin hangi durumda olduğu tespit edilir. Gebelik testi yapılan annenin hamile olduğu anlaşılırsa süreç 4. haftaya ulaşmıştır.

2. Hafta

İkinci haftada olgunlaşmış olan yumurta, yumurtalık tarafından fallop tüpüne bırakılır. Olgunlaşma sürecini tamamlayan yumurta, hayatta kalan en canlı ve kaliteli spermi bekler.

3. Hafta

Döllenme işlemi gerçekleştiği andan itibaren bebeğin cinsiyeti, göz ve saç rengi, deri yapısı ve vücut tipi genetik olarak belirlenir. Anne ve babadan gelen 23’er tane kromozam ile 46 kromozama sahip olan bebeğin genetik kaderi oluşmuştur. Artık embriyo olan bebek bu aşamada rahim duvarına tutunmaya çalışacaktır.

4. Hafta

Dördüncü haftada önemli gelişmeler olmaktadır. Embriyo ikiye ayrılmakta; bir yarısı bebeğe besin ve oksijen sağlayan plesenta haline gelmekte, diğer yarısı da embriyo olarak büyümektedir. Beyin, omurilik, omurga gibi organların oluşacağı nöral tüp bu dönemde oluşmaya başlamaktadır.

5. Hafta

Beşinci hafta, bebeğin ilk kalp atışlarının oluştuğu dönemdir. Birkaç hafta sonra kalp atışları ultrason ile duyulmaya başlanır. Embriyo üç katmanlıdır: Dış ektoderm (sinir sistemi, kulaklar, gözler, iç kulak ve bağ dokular), endoderm (akciğer, bağırsak ve mesane), mezoderm (kalp, dolaşım sistemi, kemik, kas, böbrek ve üreme organları)

6. Hafta

Bebek epeyce büyümüştür, önceki halinin üç katıdır. Kalbi düzenli bir biçimde atmaktadır. Altıncı haftada bebeğin beyin yarıküreleri oluşmaya başlamıştır ve beyin dalgaları kaydedilebilir.

7. Hafta

Bebeğin yüz bölgesi şekillenir; göz ve burun deliklerinin olduğu bölgeler, ağız ve kulaklar belirmeye başlar. Şeffaf kafatası oluşmuştur ve kafatasının içerisinde beyin görülmektedir. Beyindeki sinir hücreleri dakikada 100 bin hücre üretir. Bebek hareketlenmeye başlamıştır.

8. Hafta

Büyüme süreci sürmektedir. Bebek artık öncekine göre dört katı büyüklüğe ulaşmıştır. Kulak, üst dudak ve burun ucu görülebilir, göz kapakları da şekillenmeye başlar.

9. Hafta

Dokuzuncu haftada üreme organları, pankreas ve safra kesesi ile öteki yaşamsal organlar oluşmaya başlar. Baş kısmı vücudun yarısı olmuş ve göğsüne doğru sıkışmıştır. Parmaklar uzamaya başlamış, tırnaklar belirginleşmiştir.

10. Hafta

Onuncu haftanın sonunda fetüs olan bebeğin elleri perdelidir, parmaklar ayrılmaya başlamıştır. İdrar üretmeye başlayan bebeğin kemikleri de sertleşmiştir. Beyin her dakika 250 bin nöron oluşturabilecek durumdadır.

11. Hafta

Nefes almaya başlayan bebek, akciğerlerinin gelişmesine yardımcı olan amniyotik sıvıyı az miktarda yutmaktadır. Kulakları başının kenarlarına doğru ilerlemekte, baş orantısız büyüklüğünü korumaktadır.

12. Hafta

Kasları artan bebek, tekme hareketleri yapmaya başlamıştır. Annenin elini karnına koyması ile bebek hareketlenir. Bebek, parmaklarını açıp kapamakta ve kıvırmakta, kol ve bacaklarını hareket ettirmektedir.

13. Hafta

Hızla büyüyen bebeğin yüzü daha da belirginleşmiştir. Maviye veya yeşile benzer renge sahip olan gözler başın yanlarından önüne doğru geçmeye başlamıştır. Bu haftadan itibaren beden de büyümeye başlamıştır. Kolları uzayan bebek, ellerini ağzına götürmektedir. Vücudun işlevlerini yerine getirecek olan bütün temel organlar oluşmuştur.

14. Hafta

Ağzı oluşmaya başlayan bebek emme refkleksi geliştirmiştir. Böylece çene ve yanaklar gelişmiştir. Erkek bebekte prostat oluşur, kız bebekte yumurtalıklar pelvise doğru ilerler.

15. Hafta

Lanugo adı verilen ve vücut ısısını koruyan ince tüyler sırt, omuz, kulak ve alnı kaplamıştır. Vücut yağ depolayınca bu tüyler dökülecektir. Yüzünde mimikler oluşmaya başlamıştır.

16. Hafta

İskelet sistemi kıkırdak yapı olmaktan çıkmış, kemikleşmeye başlamıştır. Ancak kemikler doğuma kadar esnekliğini korumaya devam edecektir. Göbek kordonu, bir adet damar ve iki atardamar tamamıyla olgunlaşmıştır. Kız bebeklerin yumurtalıklarında yüz binlerce yumurta oluşmaya başlamıştır.

17. Hafta

Bebeğin vücut ölçüleri belli bir orana kavuşmuştur. Cilt buruşuk olmaktan çıkmış, vücut yağ depolamaya başlamış, ter bezleri gelişmiştir. Plesenta da bebek kadar büyümüştür ve atıkların uzaklaştırılması, karbondioksitin filtrelenmesiyle vitamin, mineral, protein, yağ ve oksijen alınmaya başlanmıştır.

18. Hafta

Bebekle iletişim kurulabilir. Bebek gelişen kulakları ve sinileri ile sesleri algılayabilir. Yüksek olmadığı müddetçe bebeğe şarkı söylenebilir, onunla konuşulabilir.

19. Hafta

Vücut, vernix caseosa adı verilen koruyucu tabaka ile kaplanır ve bu sayede bebeğin vücut ısısı düzenlenir. Söz konusu madde, cildi amniyotik sıvının vereceği zarardan korur. Bebeğin kalp atışları daha da güçlenmiştir.

20. Hafta

Bebek, tekmeleme, dokunma, esneme gibi hareketler yapmaktadır. Saç, tırnak ve kaşları oluşmuştur.

21. Hafta

Bebek yuttuğu amniyotik sıvı ile beslenmekte ve büyümektedir. Plesenta beslenmede büyük bir rol oynamaya devam etmektedir.

22. Hafta

Opak bir cilt rengine sahip olan bebek yağ depolamayı sürdürmektedir. Olgunlaşan beyin hücreleri ve sinir uçları dokunma duyusunun hassasiyet kazanmasını sağlar. Vücudunu dokunarak hisseder. Kaşlar uzar, saçlar belirmeye başlar.

23. Hafta

Beyin hücreleri hızla üremektedir ve bu sayede bebeğin hareketleri, duyuları ve nefes alma işlevleri kontrol altında tutulmaktadır. Akciğerlerde hava keseleri şişer, akciğerlerin genişlemesini sağlayan aktif madde üretilir.

24. Hafta

Daha küçük olan bebek rahat hareket etmektedir. İşittiği sesler ya da karına dokunuş onu harekete geçirmektedir. İç kulağı gelişmiş, böylece denge kontrolü sağlayabilir duruma ulaşmıştır. Bu yüzden anne karnında farklı hareketleri rahatça yapabilir.

24. Hafta

Daha küçük olan bebek rahat hareket etmektedir. İşittiği sesler ya da karına dokunuş onu harekete geçirmektedir. İç kulağı gelişmiş, böylece denge kontrolü sağlayabilir duruma ulaşmıştır. Bu yüzden anne karnında farklı hareketleri rahatça yapabilir.

25. Hafta

Kalınbağırsakta ilk bağırsak hareketleri oluşmaya başlar. Mekonyum adlı kalın ve koyu kaka oluşur, bu da doğumdan az sonra atılır.

26. Hafta

Düzenli biçimde uyuyan ve uyanık kalan bebek, tekme ve yumruk hareketlerini artırmış, kimi zaman da hareketsiz kalmaya başlamıştır.

27. Hafta

Hıçkıran, parmağını emen bebek, her hıçkırmada annenin karnını hoplatır.

28. Hafta

Bebek, kapalı olan göz kapaklarını açmakta, gözlerini kırpmaya başlamaktadır. Göz rengi oluşmaya başlasa da bir süre sonra değişebilir.

29. Hafta

Güçlenen bebek, daha sıkı hareketlerde bulunur. Tekme ve yumrukların şiddeti artmıştır. Zeka gelişmekte, kişilik oluşmaya başlamaktadır. Damak tadına sahip olan bebek, farklı yiyeceklere karşı tepki vermektedir.

30. Hafta

Annenin kilo almasına bağlı olarak bebek de kilo alır. Vücut sistemleri çalışır ve iç organların korunması için yağ depolanır. Büyüyen bebeğin hareketleri azalır.

31. Hafta

Kilo almaya devam eden bebek, cenin durumundadır. Erkek bebeklerin testisleri kasık boyunca skrotuma dek ilerler, kızsa klitorisi oluşur.

32. Hafta

Bu döneme kadar sağlıklı bir şekilde gelen bebek, bundan sonraki safhayı da aynı sağlık atmosferinde sürdürür ve hayatta kalır. Tüm organlar gelişmiştir, ancak akciğerlerin gelişmesi için bir miktar süreye gereksinim vardır.

33. Hafta

Bebeğin hareketi azalmıştır. Annenin yeme içme alışkanlıklarına göre bebeğin hareketleri şekillenir.

34. Hafta

Vernix tabakası kalınlaşarak bebeği korumaya devam eder ve bebeğin nemini artırır. Vernix tabakası kolların altında, kulakların arkasında ve kasık bölgesinde bulunmaktadır.

35. Hafta

Bebek serviks ve vajinaya doğru aşağı yönlü bir yerleşim içerisindedir. Bebeklerin % 96’sı bu doğum pozisyonunu alır.

36. Hafta

Yağ biriktiren bebeğin yüzü yuvarlaklaşmıştır. Yağlar, hem ısı dengesini sağlar hem de enerji deposu olarak kullanılır. Emme kasları gelişmiştir, bebek beslenmeye hazırdır.

37. Hafta

Göbek kordonu aracılığı ile antikorlar bebeğe geçer. Antikorlar, bebeğin dışarı çıkınca hastalıklardan korunmasını sağlar. Bebek, başta annesi olmak üzere sesini sıkça duyduğu kimseleri tanır. Gözleri gelişi, parmakları sistematik olarak çalışır ve parmakları ile yüzünü ve ayak parmaklarını kavrayabilir.

38. Hafta

Bebek artık doğuma hazırdır. Olası bir erken doğumda bebek, tüm vücut işlevleri ile yaşayabilir.

39. Hafta

Ağırlığı 3, 3.5 kilo civarında olan bebeğin boyu 48-52 cm civarındadır. Bebeğin yaşayabilmesini sağlayacak kadar yağ vücutta bulunmaktadır. Bebek, besin ve antikor depolamaya devam etmektedir. Doğum için doğru pozisyonda olmayan bebekler için bazı uygulamalar yapılır ve bunlar iyi sonuçlar verir.

40. Hafta

Bebeğin hareketleri, kas tonusu, nabzı, refleks ve mimikleri, cildinin görünümü  ve solunum fonksiyonu değerlendirilmelidir. Bu değerlerin üst noktada olması doğumun yaklaştığının habercisidir.

41. Hafta

Bebek doğum için hazırdır.

42. Hafta

Bebek kilo almaya devam etmektedir. Bebek 37. haftadan itibaren doğmaya hazırdır, ama bebeğin anne karnında geçirdiği her gün sağlığının artması anlamına gelir. Bu yüzden 42. haftada gerçekleşen doğum, hekimler tarafından daha fazla tercih edilir.

Menü