Düzenli Adet Gören Birisi Polikistik Over Sendromu Olur mu?

Polikistik over hastaları düzenli adet görebilirler. Polikistik over sendromu tanısı için 3 tanı kriterinden ikisinin olması yeterlidir. Bu tanı kriterlerinden ilki yılda dokuzdan daha az adet olunmasıdır. İkinci tanı kriteri ultrason ile yumurtalıklar değerlendirildiğinde bir veya iki yumurtalıktaki yumurta sayısının 12’den fazla olmasıdır. Son kriterimiz ise kandaki testesteron isimli erkeklik hormonunun fazla ölçümesi veya kadınlara kıllanma tüylenme artışının olmasıdır. Dolayısıyla erkeklik hormonu yüksek olan ve ultrasonda yumurtalıklarınki yumurta sayısı en az bir yumurtalıkta 12 den fazla olan düzenli adet gören kadınlar polikistik over sendromudur. Bu kadınların çocuk sahibi olması zor olabilir ve tüp bebek tedavisi ihtiyaçları olabilir.

Düzensiz adet görmenin en sık nedeni polikistik over sendromu olmakla birlikte diğer bazı hastalıklar da düzensiz adete neden olabilir. Adet düzensizliği olan hastalarda kanda tiroid değeri test ile ölçülmelidir. Guatr hastalığının dışlanması için bu çok önemlidir. Prolaktin isimli süt hormonunun yükselmesi de düzensiz adet olmaya neden olabilir. Adet olmayan ve düzenli cinsel hayatı olan korunmayan kadınlarda gebelik hormonu yani beta hcg testi de kesinlikle yapılmalıdır. Yumurtalık kisti de ultrason ile değerlendirilmelidir. 

Gebelik var ise kan testi kaç kez yapılmalıdır ?

Gebelik var ise sağlıklı gebeliklerde gebelik hormonu 48 saat ara ile tekrarlanmalıdır. Bu süre zarfında en az yüzde ellilik bir artış beklenmektedir. Gebelik varsa ve bu istenilen düzeyde artış olmazsa gebelik kendiliğinden düşükle veya kürtaj ile sonlanabilir. Bu ve benzeri durumlarda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanız gerekir. 

Menü