Spiral Nedir? Neden Takılır?

Spiral Nedir? Neden Takılır?

Spiral rahim veya diğer ismi ile rahim içi araç (Ria) çocuk sahibi olmak istemeyen çiftleri istenmeyen gebelikten koruyan bir yöntemdir. Spiral ismini verdiğimiz yaklaşık 1cmlik bir isim rahim içerisine konulur. Spiral rahim içerisinde durduğu sürece kadının gebe kalmasına engel olur. Kayseri’de hastalarımıza uyguladığımız Spiralin bir çok çeşidi vardır. Temelde ikiye ayrılır. Bakırlı spiral ve hormonlu spiral. Bakırlı spiral içerdiği bakırın etkisiyle rahim içerisinde spermin hareket etmesine engel olur. Bakırın neden olduğu bu etki spermin tüplere ilerleyerek yumurtayı döllenmesini yani hamile kalmayı engeller. Hormonlu Spiralin etki mekanizması biraz farklıdır. Hormonlu olanda rahim içerisine yüksek doz progesteron hormonu üretilir. Progesteron hormonu iki şekilde gebeliğe engel olur. Yumurtlamayı engeller ve aynı zamanda bu hormonun neden olduğu rahim ağzı ve vajina sıvısı spermin hareketini kısıtlar. Bakırlı spiralin de kendi içinde farklı tipleri bulunabilir. Boncuklu spiral ismi verilen Gynefix kayma ihtimali düşük olduğu için ve yan etkisi çok az olduğu için son dönemde sıkça tercih edilmektedir. Gynefix isimli boncuklu bakırlı spiral sezaryen esnasında da takılabilen tek spiraldir. Diler spiraller sezaryen sırasında uygulanamaz. Kayseri’de Nar Kinikte, Niğde, Nevşehir gibi çevre illerden gelen hastalarımıza Gynefix boncuklu spiral uyguluyoruz.

Spiral Taktırmak Ne Kadar Korur?

Spiral taktırmak çok güvenilir bir korunma yöntemidir. Koruyuculuğu %99’un üzerindedir. Spiral ile korunan kadınlarda kaza ile gebe kalma spiral aşağı doğru kayması durumunda mümkün olur. Spiral aşağı doğru kaydığında kasıklarda ağrı, aşırı ve düzensiz kanama neden olabileceği gibi bazende hiçbir bulgu vermeyebilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanız durumunda ultrason ile spiralinizin yerinde olur olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Hormınlu spirali koruyuculuğu bakırlı spiral göre daha yüksektir. Hormonlu spiral aşağı doğru kaysa bile ürettiği progesteron hormonu hamile kalmaya çoğu zaman engel olur. Boncuklu spiral Gynefix kayma ihtimali az olduğu için bakırlı spiraller arasında en güvenilir olanlardandır. Kayseri’de kliniğimde bende bakırlı spiral tercih eden hastalarıma Gynefix boncuklu spiral öneriyorum.

Spiral Ömrü Ne Kadardır?

Spiralin ömrü spirali türüne göre değişir. Bakırlı klasik spirallerin ömrü 10 senedir. 10 sene sonrasında yenilenmesi gerekir. Hormonlu spirali ömrü ise 5 senedir. Gynefix boncuklu spiral ise 5 yıl koruma sağlar.

Hormonlu Spiral Takıldıktan Sonra Ne Olur?

Hormonlu spiral (mirena) takıldıktan sonra ilk 6 ay düzensiz adet kanamaları ve lekelenmeler sık gözlenir. 6. Aydan sonra hormonlu spiral Mirena kullanan hastalarda regl kanamasının hiç olmaması beklenir. Regl olmamak tıbben herhangi bir zarara neden olmaz. Aksine kan kaybını ve kansızlığa engel olur. Hormonlu spiral takılması için adet olunması şart değildir. Gebelik olmadığından emin olmak koşuluyla her zaman takılabilir. Spiral adetliyken takılırsa adet esnasında rahim ağzı açıklığı biraz daha fazla olacağı için daha ağrısız olarak basitçe uygulanabilir. Kayseri’de kendi kliniğimde spiral uygulamadan önce gebelik şüphesi olan kadınlara kanda beta hcg gebelik testi uyguluyorum.

Spiral %100 Korur Mu? Spiral Hamile Kalmayı Kesinlikle Engeller Mi?

Hayır. Spiral %100 korumaz. Hamile kalmayı kesin engellemez. Zaten %100 garantisi olan bir korunma yöntemi yok. Tüpler dahi bağlansa çok az miktarda da olsa istenmeyen gebelik oluşabilir. Rahimi olan her kadın cinsel ilişki yaşadığında hangi korunma yöntemini tercih ederse etsin çok az da olsa gebelik oranı vardır. Spiral korunma yöntemleri arasında en güvenilir olanlardandır. Prezervatifle korunma, dışarı boşalma gibi yöntemlere kıyasla çok daha güvenilirdir. Kayseri’de hastalarıma spirali öneriyorum. Spiral geri dönüşü olan bir yöntem olmasından dolayı avantajlı. Çift çocuk sahibi olmak istediğinde spiralini çıkartıyoruz ve doğurganlığı hemen geri döner.

Menü