Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri

Rahim ağzı kanseri kadınlarda görülebilen, ileri yaşlarda görülme sıklığı artan bir kanserdir. Rahim ağzı kanserine yakalandıktan sonra tedavi süreci zor ve başarı ihtimali sınırlıdır. Kayseri’de hizmet verdiğim hastalarıma öncelikli olarak amacım kanseri olduktan sonra tedavi etmekten çok, doğru tarama yöntemleri önererek rahim ağzı (serviks) kanseri olmadan öncü lezyon aşamasında tedavi etmektir.Rahim ağzı kanseri nedir? Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir? Rahim ağzı kanseri neden olur? Bu soruları yanıtlayarak başlayacağım yazımda size bu konuyu detaylı bir şekilde anlatacağım.

Rahim Ağzı Kanseri Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri belirtileri cinsel ilişki sırasında kanama ve vajinada kötü kokulu akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı ve ileri evrelerde kilo kaybıdır. Rahim ağzı kanserinin olma nedeni  HPV virüsüdür. Kadınlar HPV virüsünü çoğunlukla eşlerinden kaparlar. HPV virüsü cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Bu virüsün çok fazla sayıda çeşidi bulunur. Bu virüslerin batı tipleri rahim ağzı kanserine neden olurken bazı tipleri genital bölgede siğile neden olabilir. Kayseri’deki kliniğimizde Kayseri ve Niğde, Nevşehir, Kırşehir gibi civar şehirlerden gelen hastalarımıza genital bölgede siğil çıkması durumunda tedavi uyguluyoruz. Kadınların yaklaşık %80’ine HPV virüsünü cinsel ilişki esnasında bulaşır. HPV virüsü bulaşan her kadın kanser olmaz çünkü birçok kadının bağışıklık sistemi bu virüsü yok eder. Genellikle kadının bağışıklık sisteminin HPV (Human Papilloma Virüs) virüsünü yok etme süresi 2 yıl civarıdır. Eğer kadının immün sistemi virüsü yok edemez ise bu virüs rahim ağzında yıllar içerisinde hücrelerde bozulmaya neden olarak kansere dönüşmesine neden olucaktır. HPV virüsünün kadında kanser oluşturma süresi yaklaşık 10 yıldır.

Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatla geçer mi?

Rahim ağzı kanserinde tedavi için ameliyat olunması gerekir. Ameliyat çok ilerlemiş hastalıklarda yapılmayabilir. Rahim ağzı kanseri açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde ameliyat edilebilir. Ameliyatın başarı şansı erken evre kanserlerde yüksek iken ilerlemiş evre kanserlerde ameliyat başarı oranı azalır. Ameliyat sonrasında ise onkoloji bölümünde ilave tedaviler planlanır.

Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Önlenir?

Rahim ağzı kanserini daha hastalık oluşmadan önlemek, hastalığı tedavi etmekten çok daha kolaydır. Rahim ağzı kanserinde erken tanı çok önemlidir. Biz çoğu hastamızda kansere dönüşmeden yakalayabiliyor ve basit tedaviler ile hastalıktan tamamen kurtarabiliyoruz. Burda yapılabilecek bazı tarama testleri var. Smear testi dediğimiz test ile rahim ağzından sürüntü alıyoruz. Aslında bu yöntemde rahim ağzından parça koparmıyoruz dökülen hücreleri fırça yardımıyla alıyoruz. Smear testi ağrılı bir işlem değildir. Güvenilirliği %80 civarındadır. Smear testinin tek başına yapılmasını artık günümüzde çok önermiyoruz. Smear testinde sürüntü alırken bu teste HPV virüsü de eklenilmesi gerekir. Bu testte rahim ağzında HPV virüsü olup olmadığı anlaşılabilir. HPV virüsü yoksa ve yapılan smear sonucu normalse 5 yıl başka bir test yapılmasına gerek olmaz. 5 yıl güvendesiniz demek. Smear testi tek başına alınırsa güvenilirliği çok yüksek değildir ve kanser hücresini atlayabilir. Smear testi tek başına olması durumunda 3 sene aralıklarla 65 yaşına kadar tekrarlanması gerekir.

HPV testinin ilk cinsel deneyimden sonra 2 yıl geçmemişse yapılması çok anlamlı değildir. Bunun nedeni aslında yukarıda anlattığım neden dolayıdır. Bunu daha iyi anlamanız için bir örnekle sizlere açıklamak istiyorum. 6 ay önce yaşanan bir cinsel birliktelikten HPV virüsü size bulaştı. Biz size test yaptık ve HPV virüsünüz pozitif çıktı. Bu virüsü %80 ihtimalle sizin bağışıklık sisteminiz tedavisiz yok edebilecek. Bizim için önemli olan HPV virüsünün yıllarca rahim ağzında kalmasıdır çünkü bu virüsün kansere dönüştürebilmesi için en az 5 yıla ihtiyacı vardır.

HPV virüsünün pozitif çıkması durumunda artık rahim ağzından alınan smear testi normal olsa bile ileri tetkik yapmak gerekir. Smear testinde rahim ağzından dökülen hücreleri bir fırça yoluyla alıyoruz. Bu test çok güvenilir değildir. Belki dökülmüş hücreler normal ancak rahim ağzında dökülmeyen ana hücrelerde kanser olabilir. Bu durumlarda daha güvenilir doku elde etmek için kolposkop dediğimiz bir büyüteçle rahim ağzını inceliyoruz. Kayseri’de Nar Klinikte hastalarıma kolposkoui işlemi yapıyorum. Büyüteçle inceledikten sonra rahim ağzına özel bir sıvı sıkıyoruz ve sıvı sonrası renk değişikli olan hücreler kanser yönünden riskli hücreler olduğu için parça alıyoruz. Rahim ağzından aldığım biyopsi ile daha güvenilir tanı elde ediyoruz. Kolposkopi işlemi ağrılı bir işlem değildir ancak arzu eden hastalarda basit bir anestezi ile de bu işlem uygulanabilir.

Smear ve HPV testini düzenli yaptıran kadınlarda 65 yaşına geldiklerinde eğer son yapılan 2 veya 3 test sonucu tamamen normal ise 65 yaşından sonra bir şikayetleri olmaması durumunda rutin taramadan çıkarıyoruz.

HPV virüsünün bu kadar sık görülmesinin nedeni prezervatif kullanımının bulaşmayı engelleyememesidir. Bu virüs deriden deriye temas yolu ile geçtiği için prezervatif kullanılsada erkeğin açıkta kalan testisleri kadının dış genital bölgesine (vulva) değdiği için virüs yine de bulaşır.

Rahim ağzı kanseriyle rahim kanseri aynı değildir. Rahimin alt kısmındaki servis ile rahimin üst kısmının dokuları farklıdır. Dolayısıyla rahim kanseri ve rahim ağzı kanserinin karıştırmamak gerekir. Burda ben size detaylı olarak rahim ağzı kanseri ve tedavisini anlattım.

HPV virüsü erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi siğile neden olabilir ancak kansere neden olma ihtimali çok daha nadirdir. HPV virüsünden HPV aşısı olarak korunmak mümkün. HPV Aşısı hakkında detaylı bilgi için yazımı okuyabilirsiniz.

Menü