HPV (Rahim Ağzı Kanseri) Aşısı

HPV (Rahim Ağzı Kanseri) Aşısı

HPV virüsü kadınlarda genital bölgede siğile ve rahim ağzı kanserine neden olabilen bir virüstür. Erkeklerde de genital bölgede siğile neden olur. HPV virüsüyle karşılaşmadan aşı olarak bu virüsten kendimizi koruyabiliriz. HPV aşısı rahim ağzı kanseri aşısı olarak da bilinir. Kayseri Nar Klinikte HPV aşısı uygulamamız mevcuttur.

HPV Aşısı Kimlere Olur?

Hpv aşısı 9 yaşından büyük herkese yapılabilir. İdeali 15 yaşından önce yapılmasıdır çünkü 15 yaşından önce yapılması durumunda 2 doz aşı koruyucu olur. 15 yaşından sonra da aşı yapılabilir. Her yaşta yapılabilir aşı için bir üst yaş limiti yoktur. Hpv virüsü kapılmadan önce yapılırsa eğer aşı çok daha etkili olur. HPV cinsel ilişki veya cinsel sürtünme yoluyla bulaşan bir virüs olduğu için öncelikle amaç cinsellik yaşanmadan önce aşının yapılmasıdır ancak bu dönemde yapılmadıysa da sonraki dönemlerde yapılmasını öneriyorum. HPV aşısı Avrupa ve Amerika’da okullarda tüm kız ve erkek çocuklarına 6 ay ara ile 2 doz şeklinde yapılmaktadır. Pahalı bir aşı olduğu için ülkemizde henüz okullarda ücretsiz yapılmamaktadır. Maalesef bir çok ebeveyn aşıdan habersiz oldukları için kendileri ücret karşılığında özel klinik ve hastanelerde yaptırabileceğinden habersizlerdir.

HPV Aşısı Fiyatı Ne Kadar?

Hpv aşısı fiyatı uygulanan aşıya göre değişkenlik gösterir. Ben en geniş kapsamlı 9 HPV virüsüne karşı koruyucu olan aşıyı öneriyorum. Bu aşının fiyatı yaklaşlık 2000 TL tek dozunun fiyatıdır. Daha az kapsamlı aşıların fiyatı daha düşük olabilmektedir. HPV aşısının fiyatları ilaç ve aşılara uygulanan zamlara göre 2023 yılında yıl içerisinde değişiklik gösterebilir.

HPV Aşısı Kaç Kez Yapılır?

Hpv aşısının kaç kez yapılması gerektiği yaşa göre farklılık gösterir. 15 yaşından daha genç olanlara 6 ay ara ile 2 doz HPV aşısı yapılması gerekir. 15 yaş ve üzerinde HPV aşısı yapılıcaksa 3 doz olarak uygulanır. İlk dozdan en az 2 ay sonra 2. Doz uygulanır. 2. Dozdan en az 4 ay sonra ise 3. Doz HPV aşısı yapılır.

HPV Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hpv aşısı en ideali daha önce cinsel birliktelik yaşamadan uygulanmasıdır. 15 yaşından önce yapılması durumunda sadece 2 doz yeterli olacağı için ideali kız ve erkek çocuklarına 9-15 yaş arasında 6 ay ara ile 2 doz olarak yapmaktır. Ancak bu şekilde yapılmadıysa herkese her yaşta yapılmasını öneriyorum.

HPV Aşısı Tehlikeli midir?

HPV aşısı özellikle yurt dışına milyonlarca kez uygulanmıştır. Bu aşıdan sonra, bazı aşılardan sonra nadir görülen gulian bate sendromu isimli bacaklarda felç görülen hastalık hiç görülmemiştir. Nadiren enjeksiyon yerinde hafif ağrı ve kızarıklık yapabilir. Yine çok nadiren on binde bir ihtimal aşıdan sonraki 15 dk içerisinde bayılan hastalar olmuştur. Bu bilgiler ışığında aşı güvenlidir.

HPV Bulaştıktan Sonra Aşı Yapılabilir mi?

HPV bulaştıktan sonra aşı yapılabilir ancak aşı size daha önce bulaşan HPV’nin yok olmasını sağlamaz. Aşı size yeni bir HPV bulaşmasını engeller. HPV virüsünün tek bir çeşidi yoktur. Dolayısıyla HPV daha önce size bulaşmış olsa bile HPV aşısı olmanız sizin faydanıza olucaktır. Bulaşan HPV tipinin sayısı arttıkça rahim ağzı kanseri olma ihtimaliniz de artıcaktır.

HPV Aşısı Bakirelere Yapılır Mı?

HPV aşısının zaten hedef kitlesi bakire hastalardır. Aşı koldan deltoid kasına uygulanır. Bakire kızlara 9 yaşından büyükse HPV aşısı yapılmalıdır.

HPV Virüsü Olduğu Nasıl Anlaşılır?

HPV virüsü olduğunu anlamak için rahim ağzında HPV testi yapılarak örnek alınması gerekir. Genital bölgesinde siğil olan hastalarda da siğilin görüntüsüne göre HPV tahmininde bulunulabilir. Ancak birçok HPV tipi siğile neden olmadan, bulgu vermeden sinsice rahim ağzını enfekte eder. Dolayısıyla test yapılması gerekir. HPV Taraması hakkında detaylı bilgi için Rahim Ağzı Kanseri yazımı okumanızı öneririm.

Menü