Gebelikte Yenilmemesi Gerekenler

Yüksek oranda civa içeren deniz ürünleri (kiremit balığı, kılıçbalığı, köpekbalığı, midye, haftada 200 gramın üzeri konserve ton balığı)

Derin sularda yaşayan bu balıklar, civa gibi ağır metaller içerebildiğinden çok miktarda tüketilirse bebekte sinir sisteminde hasara sebep olabilirler. Bu balıklar dışındaki diğer az oranda civa içeren tüm deniz ürünlerini haftada en az 2 defa tüketmek, içerdikleri omega-3 açısından çok faydalıdır.

Pastörize edilmemiş süt ve bu sütlerden yapılan bazı yumuşak ve küflü peynirler. Bu ürünlerden bulaşabilecek bir bakteri, listeriozis isimli bir hastalığa sebep olur. Gebeye bu organizma bulaşması durumunda düşük ve ölü doğuma sebep olabilir. Bundan dolayı süt ve peynir tüketilirken pastörize edilmiş olması kontrol edilmeden tüketilmemelidir. Pastörize edilmiş süt ve peyniri gebelikte güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz, bunlar bebeğiniz için önerdiğimiz faydalı gıdalardır.

Buzdolabında tutulan paketlenmiş et, balık, hindi, tavuk içeren soğuk sandviç, salata ve atıştırmalıklar. Bu ürünlerde pastörize edilmemiş süt ürünleri gibi listeria içerebileceğinden ancak yüksek ısıda ısıtarak tüketebilirsiniz. Konserve halindeki et, balık ve tavuğu yüksek tuz içermesinden dolayı gebelikte fazla tüketilmemesi gerekir.

Çiğ yada az pişmiş besinler, salmonella ve toksoplazma içerebileceğinden bebeğinize zarar verebilir. O nedenle et, balık, tavuk ve yumurtanın iyi pişmiş olmasından emin olmalısınız. Çiğ yumurta kullanılan mayonez yada salata sosları yine uzak durmanız gerekenlerden. Et ürünleri kullanılarak yapılan çiğköfte gebelikte tüketilmemelidir.

Özellikle salatalarda bulunan her türlü filizden gebelikte sakınılmalıdır. Soya, turp, fasülye filizi gibi

Tüm sebze ve meyveler, iyice yıkanmadan tüketilmemelidir. Yeşil yapraklı salatalık malzemelerini sirkeli suda bekletmek, toksoplazma gibi mikroorganizmalardan arındırmak açısından çok faydalı olucaktır.

Pişmemiş deniz ürünleri (suşi, samimi, pişirilmeyin marine edilen deniz ürünleri gibi) gebelikte tüketilmemelidir.

Gebelikte alkol az miktarda dahi bebeğe zarar verebilir. Öğrenme güçlüğü, zeka geriliği ve fiziksel kusurlara neden olabilir.

Enerji içicekleri, kan basıncı artışı ve çarpıntıya sebep olabildikleri için gebelikte uzak durulması gerekenlerdendir.

Kafein içeren çay, kahve gibi içicekler günde iki büyük bardaktan fazla tüketilmemelidir.

Tüm sakatatlar hazırlanma koşulları sebebiyle mikroorganizma içerikleri yüksek olabilir. Bu nedenle gebelikte uzak durmak en iyisi. Karaciğer ise yüksek oranda A vitamini içermesinden dolayı dikkatli olunmalı ve fazla tüketilmemelidir.

Ekstra tatlandırılmış içeceklerde (ice-tea, kola, meyve suları) bulunan aspartam ve diğer doğal şekerlerin gebelikte kanıtlanmış bir zararı yoktur ancak yine de dikkatli olunmalı ve fazla miktarda tüketilmemelidir.

Fast food, kızartılmış ürünler gibi trans yağ içeren ürünlerde fazla miktarda tüketilmemelidir.

Gebelikte alkol az miktarda dahi bebeğe zarar verebilir. Öğrenme güçlüğü, zeka geriliği ve fiziksel kusurlara neden olabilir.

Menü