Hamilelikte Bebek Hareketleri Azalması

hamilelikte bebek hareketleri azalması

Hamilelikte bebek hareketleri azalması ya da bebeğin hiç hareket etmemesi durumunda bazı ayrıntıları göz önünde bulundurmak gerekir. Bebek hareketlerinin sayılması bunlardan biridir. Bu, bebeğin anne karnında iyi olduğunu, sıkıntıda olmadığını gösteren testlerdendir. İlk gebeliklerde, ilk bebek hareketi 18 ila 22. hafta arasında hissedilir ve zayıf anne adayları daha erken, kilolu anne adayları ise daha geç hissedebilir.

Dinlenirken ya da uzanırken bebeğin hareketlerini hissetmeniz daha kolaydır. İlk zamanlarda, bir gün çok hareket hissedip sonraki gün hiç hissetmeyebilirsiniz ama zamanla düzenli bir hal alacaktır.

Bebek Hareketlerinde Artma

Yine yanlış bilinen bir şey de bebeğin hareketlerinin artmasının, rahatsız olduğu izlenimini vermesidir. Buna en çok yan yatıldığında rastlanır. Bebeğinizin, siz yan döndüğünüzde daha sıkı ve güçlü tekmeler atması, rahatsız olduğunun ya da sıkıştığının değil, tam tersi keyfinin yerine geldiği ve hareketlendiğinin belirtisidir.

Her bebeğin mizacı gibi, uyku/uyanıklık dönemleri de farklı olduğundan, kendine özgü bir hareket zamanı ve alışkanlığı vardır. O nedenle, saatte ya da günde şu kadar hareket normaldir gibi bir tanımlama normal değildir.

Her anne adayı kendi bebeğine özgü hareket alışkanlığını kendi bileceği için önemli olan, normalin dışında, azalmış bir hareket izlenmesidir. Bu durumda, bebeğin hareketini saymak ve doktorunuzu bilgilendirmek gerekir. Bebeğin anne karnında sıkıntıda olup olmadığını gösterdiği için bebek hareketlerinde azalma çok önemli ve üzerinde durulması gereken bir alarmdır.

Hamilelikte bebek hareketleri azalması gibi bir durum söz konusu olursa hareketleri saymak ve not etmek gerekir. Her ne kadar doktorunuz farklı bir değerlendirme önerebilirse de en sık kullanılanlardan biri şudur:

  • Bebeğinizin en hareketli olduğu bir zamanı seçin.
  • Oturuyor ya da sol yan yatıyor pozisyonda olun.
  • 10 adet hareket sayın ve ne kadar zaman geçtiğine bakın.
  • Bu hareketler güçlü tekmeler olabileceği gibi hafif ittirmeler ve yer değiştirmeleri de saymalısınız.
  • 2 saat içerisinde 10 hareket alamazsanız, bebeğinizi uyandırmak için açsanız karnınızı doyurun ve şekerli bir şeyler yiyin.
  • Yine uyanmazsa, elinizle karnınıza dokunarak, bebeğe uyarı verin.
  • Yine hareket etmezse, bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Bu durumda bebeğin sıkıntıda olup olmadığına dair NST, ultrason, biyofizik profil, doppler gibi testler yapılacaktır.
Menü